Sposób przygotowania:
Wielkanocna baba drożdżowa z czekoladą
Mleko lekko podgrzać z cukrem, dodac pokruszone drożdże i część mąki, zrobić rozczyn o odstawić na 20-30 minut w ciepłe miejsce.
Do rozczynu dodać ubite żółtka z jajami, reszte mąki z solą i zagnieść ciasto drożdżowe.
Pod koniec zagniatania dodać rozpuszczone przestudzone masło, dokładnie wyrobić ciasto.
Odstawić je na 15-20 minut by lekko wyrosło. W międzyczasie, posiekac mleczną i gorzką czekoladę.
Do wyrosniętego ciasta dodać czekolade i skórkę pomarańczową, znów wyrobić i zostawić na 15-20 minut.
Forme do babki z kominkiem, wysmarować masłem, włożyć ciasto i pozostawić na 15 minut by znów wyrosło.
Piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu przygotowac polewę: biała czekoladę i masło, rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotowa polewa polać babę.
Smacznego :)
Do rozczynu dodać ubite żółtka z jajami, reszte mąki z solą i zagnieść ciasto drożdżowe.
Pod koniec zagniatania dodać rozpuszczone przestudzone masło, dokładnie wyrobić ciasto.
Odstawić je na 15-20 minut by lekko wyrosło. W międzyczasie, posiekac mleczną i gorzką czekoladę.
Do wyrosniętego ciasta dodać czekolade i skórkę pomarańczową, znów wyrobić i zostawić na 15-20 minut.
Forme do babki z kominkiem, wysmarować masłem, włożyć ciasto i pozostawić na 15 minut by znów wyrosło.
Piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu przygotowac polewę: biała czekoladę i masło, rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotowa polewa polać babę.
Smacznego :)