Sposób przygotowania:
Wielkanocna cytrynowa Pavlova
BEZA: W wysokim naczyniu umieścić 4 białka, ubijać do otrzymania sztywnej piany, jednak nie ubijać zbyt długo, by nie "przebić" białek. Nadal ubijając dosypywać po 1 łyżce cukru, każdą kolejną po rozpuszczeniu poprzedniej. Ubijanie piany zakończyć kiedy cały cukier będzie rozpuszczony. Pod koniec ubijania dodać 1 łyżeczkę octu winnego oraz 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. ok. 115 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, narysować okrąg o średnicy ok. 16 cm i delikatnie wyłożyć masę bezową, tworząc najpierw podstawę a na niej uformować bezowe gniazdka, najłatwiej przy użyciu worka cukierniczego i ozdobnej tylki. Bezę suszyć przez ok. 2 godziny kontrolując stopień jej wypieczenia. KREM CYTRYNOWY z lemon curd: Nad gotującą się wodą umieścić miskę, dodać żółtko, cukier i sok z cytryny - wymieszać. Dodać masło i ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia kremu (nie gotować!). Krem pozostawić do całkowitego ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, na końcu dodać schłodzony cytrynowy krem, wymieszać tylko do uzyskania cytrynowych smug.Dekoracja: Krem cytrynowy przełożyć do rękawa cukierniczego, wypełnić nim gniazdka w upieczonej bezie. Każde z gniazdek udekorować kolorowymi kamyczkami lub mini-jajeczkami w cukrowej polewie. Smacznego!
zbysiowa
OktawiaG