suzana

suzana

Kucharz
[Przepisów: 2]

Wielkanocna cytrynowa Pavlova

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Idealny przepis na doskonały świąteczny deser o lekkiej, cytrynowej nucie... Ta beza uda się każdemu!

Wielkanocna cytrynowa Pavlova Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocna cytrynowa Pavlova

 

  • Beza:
  • 4 białka
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

 

 

  • Dodatkowo kolorowe kamyczki orzechowe lub mini- jajeczka w polewie cukrowej do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wielkanocna cytrynowa Pavlova
BEZA: W wysokim naczyniu umieścić 4 białka, ubijać do otrzymania sztywnej piany, jednak nie ubijać zbyt długo, by nie "przebić" białek. Nadal ubijając dosypywać po 1 łyżce cukru, każdą kolejną po rozpuszczeniu poprzedniej. Ubijanie piany zakończyć kiedy cały cukier będzie rozpuszczony. Pod koniec ubijania dodać 1 łyżeczkę octu winnego oraz 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. ok. 115 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, narysować okrąg o średnicy ok. 16 cm i delikatnie wyłożyć masę bezową, tworząc najpierw podstawę a na niej uformować bezowe gniazdka, najłatwiej przy użyciu worka cukierniczego i ozdobnej tylki. Bezę suszyć przez ok. 2 godziny kontrolując stopień jej wypieczenia. KREM CYTRYNOWY z lemon curd: Nad gotującą się wodą umieścić miskę, dodać żółtko, cukier i sok z cytryny - wymieszać. Dodać masło i ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia kremu (nie gotować!). Krem pozostawić do całkowitego ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, na końcu dodać schłodzony cytrynowy krem, wymieszać tylko do uzyskania cytrynowych smug.Dekoracja: Krem cytrynowy przełożyć do rękawa cukierniczego, wypełnić nim gniazdka w upieczonej bezie. Każde z gniazdek udekorować kolorowymi kamyczkami lub mini-jajeczkami w cukrowej polewie. Smacznego!
Wielkanocna cytrynowa Pavlova
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj partiami cukier, ubijaj do jego rozpuszczenia.
Wielkanocna cytrynowa Pavlova
Wykonaj podstawę bezy, wykończ ją dekoracyjnie brzegiem łyżki
Wielkanocna cytrynowa Pavlova
Przy pomocy worka cukierniczego i tylki zrób ozdobne gniazdka na górze bezy.
Wielkanocna cytrynowa Pavlova
Do ubitej śmietany kremówki dodaj lemon curd, delikatnie wymieszaj.