jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Wielkanocna francuska przystawka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Ciasto francuskie z wielkanocnymi specjałami jakimi są kiełbasa, boczek i jajka smakuje rewelacyjnie. Takie połączenie polecam w 100%.

Wielkanocna francuska przystawka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wielkanocna francuska przystawka

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL,
  • 1 duża biała kiełbasa,
  • Około 100 gram boczku wędzonego,
  • 6 małych jajek,
  • 6 łyżek startego sera żółtego,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • Szczypior do posypania,
  • Jajko do smarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Wielkanocna francuska przystawka

ETAP 1

Wielkanocna francuska przystawka
Po rozwinięciu ciasto francuskie dzielimy

Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte dzielimy na 6 części, pozostawiając jednocześnie pas ciasta potrzebny do wykonania „ramek”.

ETAP 2

Wielkanocna francuska przystawka
Przygotowane spody przekładamy na blaszkę

Wycięte 6 kwadratów smarujemy roztrzepanym jajkiem. Z pozostawionego ciasta wycinamy cienkie paski, które przyklejamy na bokach kwadratów tak by powstały „ramki”. Przyklejone kawałki także smarujemy jajkiem. Gotowe spody układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

ETAP 3

Wielkanocna francuska przystawka
Starty ser wykładamy na ciasto francuskie

Środek każdego kwadratu wykładamy żółtym serem.

ETAP 4

Wielkanocna francuska przystawka
Boczek i kiełbasę rozdrabniamy

Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w plasterki.

ETAP 5

Wielkanocna francuska przystawka
Wędlinę i jajka wykładamy na starty ser

Przygotowaną wędlinę wykładamy na ser. Obok wędliny umieszczamy w każdym kwadracie jajko. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Tak przygotowane ciasto francuskie z dodatkami przekładamy do nagrzanego piekarnika. Przystawkę pieczemy około 15 minut w 200°C. Gotową wyjmujemy, posypujemy pokrojonym szczypiorem i podajemy.