Sposób przygotowania:
Wielkanocna francuska przystawkaETAP 1
Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte dzielimy na 6 części, pozostawiając jednocześnie pas ciasta potrzebny do wykonania „ramek”.
ETAP 2
Wycięte 6 kwadratów smarujemy roztrzepanym jajkiem. Z pozostawionego ciasta wycinamy cienkie paski, które przyklejamy na bokach kwadratów tak by powstały „ramki”. Przyklejone kawałki także smarujemy jajkiem. Gotowe spody układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
ETAP 3
Środek każdego kwadratu wykładamy żółtym serem.
ETAP 4
Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w plasterki.
ETAP 5
Przygotowaną wędlinę wykładamy na ser. Obok wędliny umieszczamy w każdym kwadracie jajko. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Tak przygotowane ciasto francuskie z dodatkami przekładamy do nagrzanego piekarnika. Przystawkę pieczemy około 15 minut w 200°C. Gotową wyjmujemy, posypujemy pokrojonym szczypiorem i podajemy.
msewka