aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Ciastka wytrawne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne ciastka wytrawne z ciasta francuskiego z dodatkiem oliwek, suszonych pomidorów, salami, sera.

Ciastka wytrawne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka wytrawne

 

  • 1 ciasto francuskie,
  • 6 łyżeczek pesto z suszonych pomidorów,
  • kilka czarnych oliwek,
  • kilka zielonych oliwek,
  • 2 suszone pomidory w oliwie,
  • 1/2 ogórka kiszonego,
  • 6 plasterki salami,
  • 30 g sera korycińskiego,
  • oregano.

 

Sposób przygotowania:

Ciastka wytrawne
Ciasto francuskie rozłożyć. Pokroić na 12 kwadratów. Na każdym kwadracie odcisnąć szklankę, tak by w środku był zarys kółka (delikatnie odciskamy, nie wykrywamy kółka). Wszystkie składniki nakładamy na pole kółek, nie wychodząc poza nie, wtedy pozostałą część ciasta ładnie urośnie podczas pieczenia. Najpierw nałożyć po pół łyżeczki pesto na każde kółko o rozsmarować. Następnie plasterki salami, oliwek, suszonych pomidorów i posypać serem korycińskim. Na koniec posypać oregano. Piec 10 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni.
Ciastka wytrawne
ciasto francuskie dzielimy na 12 kwadratów
Ciastka wytrawne
na odciśniete kółka nakładamy pesto z pomidorów
Ciastka wytrawne
ukladamy plasterki salami następnie na cieście
Ciastka wytrawne
na koniec dodajemy oliwki, ser koryciński