Sposób przygotowania:
Tarta ze szprotkamiETAP 1
Por oczyszczamy i kroimy w plasterki. Pokrojonego przysmażamy na oleju.
ETAP 2
Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz dodajemy miód. Całość dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Studzimy.
Do przestudzonego dodajemy jajko oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy.
ETAP 3
Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą radełka odcinamy z każdego boku ciasta pas o szerokości ok 1 cm. Brzegi otrzymanego, mniejszego już ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przyklejamy do nich odcięte paski ciasta. Smarujemy je jajkiem. W ten sposób otrzymamy w trakcie pieczenia wyższe, chrupiące boki.
ETAP 4
Na środek ciasta wykładamy, równomiernie przygotowaną masę porową.
ETAP 5
Następnie wykładamy szprotki, przekrojone na połowę oliwki oraz pokrojone w plasterki pomidorki.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Między czasie sery ścieramy na tarte o grubych oczkach. Nakładają je na ciasto na ok 5 minut przed końcem pieczenia. Gdy się rozpuszczą tarta jest gotowa.