agusol

agusol

Szef Kuchni
[Przepisów: 21]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Wytrawne cukierki z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyśmienite smaki: piersi kurczaka sera pleśniowego żurawiny zamknięte w cieście francuskim w kształcie cukierka, pycha....

Wytrawne cukierki z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wytrawne cukierki z żurawiną

 

  • 1 opakowanie Ciasta francuskiego
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 150 g sera typu Roquefort
  • 1 łyżka konfitury z żurawiny
  • 3 łyżki suszonej żurawin
  • sól , pieprz
  • jajko

 

Sposób przygotowania:

Wytrawne cukierki z żurawiną
Piersi kurczaka płuczemy i dokładnie osuszamy. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem ( najlepiej przykrytą folią spożywczą). Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy konfiturą z żurawiny, posypujemy rozkruszonym serem pleśniowym i posypujemy suszoną żurawiną. Mięso zwijamy w roladę lekko dociskając. Roladę kroimy na porcje około 2cm. Gotowe ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na równe kwadraty ( z opakowania wychodzi 6 kwadratów). Na środek każdego kwadratu układamy porcję rolady z mięsa i zamykamy szczelnie w cieście ( ściskamy boki ciasta żeby ser nie wypłyną podczas pieczenia) tworząc kształt cukierka. Cukierki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st .C. Pieczemy około 30 minut.
Wytrawne cukierki z żurawiną
Etap 1 Na przyprawioną pierś kurczaka układamy ser pleśniowy i żurawinę
Wytrawne cukierki z żurawiną
Etap 2 Roladkę dociskamy i kroimy na ok. 2 cm porcje
Wytrawne cukierki z żurawiną
Etap 3 Porcje roladki układamy na prostokątach cista francuskiego i formujemy cukierki
Wytrawne cukierki z żurawiną
Etap 4 Cukierki układamy na blaszce do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem