iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Wielkanocna babka z prażonymi migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wielkanocna babka na oleju z aromatem cytryny . Do tego lukier i dużo prażonych migdałów, które mają niesamowity smak i zapach .

Wielkanocna babka z prażonymi migdałami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wielkanocna babka z prażonymi migdałami

 

  • 3 jaja

 

  • 3/4 szkl cukru

 

 

  • 1 szkl oleju

 

  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka z prażonymi migdałami
Jajka dobrze myjemy i osuszamy. Oddzielamy białka od żółtek . Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy dalej Do puszystego kogla mogla dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, olej, aromat i starta skórę z połowy cytryny. Mieszamy delikatnie delikatnie wszystkie składniki by jajka nie opadły. Ciasto wlewamy do formy na babkę. Pieczemy ok 45 min w 180st. Studzimy polewamy lukrem i obsypujemy prażonymi migdałami.
Wielkanocna babka z prażonymi migdałami
Do puszystego kogla mogla dodajemy przesianą mąkę,