Sposób przygotowania:
Wielkanocna rolada schabowa z szpinakiem i jajkiemRolada schabowa 1

Mięso przekrawamy wzdłuż tak, żeby powstał prostokąt. Dokładnie rozbijamy tłuczkiem, żeby mięso było cienkie.
Rolada schabowa 2

Jajka gotujemy na twardo. Mięso mielone łączymy z namoczoną w wodzie kromką chleba. Dodajemy surowe jajko. Solimy i pieprzymy do smaku. Wykładamy na schab.
Rolada schabowa 3

Szpinak rozmrażamy na patelni.
Rolada schabowa 4

Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem
Rolada schabowa 5

Szpinak wykładamy na mięso.
Rolada schabowa 6

Na brzegu mięsa kładziemy obrane ze skorupek jajka. Zawijamy mięso w roladę. Trzeba to zrobić dość ciasno. Owijamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 2 h w 180 stopniach C. Wyciągamy z piekarnika i kroimy w plastry.
SylaUla