Sposób przygotowania:
Wielkanocna rolada schabowa z szpinakiem i jajkiemRolada schabowa 1
Mięso przekrawamy wzdłuż tak, żeby powstał prostokąt. Dokładnie rozbijamy tłuczkiem, żeby mięso było cienkie.
Rolada schabowa 2
Jajka gotujemy na twardo. Mięso mielone łączymy z namoczoną w wodzie kromką chleba. Dodajemy surowe jajko. Solimy i pieprzymy do smaku. Wykładamy na schab.
Rolada schabowa 3
Szpinak rozmrażamy na patelni.
Rolada schabowa 4
Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem
Rolada schabowa 5
Szpinak wykładamy na mięso.
Rolada schabowa 6
Na brzegu mięsa kładziemy obrane ze skorupek jajka. Zawijamy mięso w roladę. Trzeba to zrobić dość ciasno. Owijamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 2 h w 180 stopniach C. Wyciągamy z piekarnika i kroimy w plastry.
SylaUla