ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 187]

Szarlotka wielkanocna diabetic wg. Irenki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wiele osób z cukrzycą nie może oprzeć się słodkim wypiekom. Dodatek cynamonu w wypiekach pomaga w regulowaniu cukru we krwi.

Szarlotka wielkanocna diabetic wg. Irenki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka wielkanocna diabetic wg. Irenki

 

masa jabłkowo rodzynkowa

  • 3 jabłka słodko kwaśne
  • 2 łyżki rodzynek
  • pół szklanki bardzo gorącej wody do zalania rodzynek
  • cynamon do posypania ok. pół łyżeczki

Sposób przygotowania:

Szarlotka wielkanocna diabetic wg. Irenki
Mąkę przesiać, dodać 170 g masła, trzy łyżki otrąb owsianych, dwie łyżki płatków owsianych pół łyżeczki cynamonu, jedną dużą łyżkę miodu, jedno jajko, szczyptę soli i trzy łyżki wody oraz łyżeczkę proszku do pieczenia.

Z wszystkich składników zagnieść szybko ciasto, jeśli jest zbyt miękkie można dodać więcej mąki. Jeśli zbyt gęste dolać troszkę wody. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie obrać trzy kwaskowe jabłka i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Dwie łyżki rodzynek zalać bardzo gorącą wodą. Odcedzić, gdy napęcznieją i połączyć z potartymi jabłkami.

Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część kłaść na spód blaszki wysmarowanej olejem oraz wysypanej bułką tartą. Podpiec ciasto przez pół godziny i wyłożyć masę jabłkowo rodzynkową. Przez siteczko posypać masę jabłkową cynamonem.

Z drugiej części ciasta wycinać foremkami różne wielkanocne ozdoby i kłaść na wierzch. Upiec na złoty kolor, sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Szarlotka Wielkanocna Diabetic wg. Irenki
Z wszystkich składników zagnieść szybko ciasto, jeśli jest zbyt miękkie można dodać więcej mąki.
Szarlotka Wielkanocna Diabetic wg. Irenki
W tym czasie obrać trzy kwaskowe jabłka i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Dwie łyżki rodzynek zalać bardzo gorącą wodą. Odcedzić, gdy napęcznieją i połączyć z potartymi jabłkami.
Szarlotka Wielkanocna Diabetic wg. Irenki
Podpiec ciasto przez pół godziny i wyłożyć masę jabłkowo rodzynkową.
Szarlotka Wielkanocna Diabetic wg. Irenki
Z drugiej części ciasta wycinać foremkami różne wielkanocne ozdoby i kłaść na wierzch.