Sposób przygotowania:
Szarlotka wielkanocna diabetic wg. Irenki
Mąkę przesiać, dodać 170 g masła, trzy łyżki otrąb owsianych, dwie łyżki płatków owsianych pół łyżeczki cynamonu, jedną dużą łyżkę miodu, jedno jajko, szczyptę soli i trzy łyżki wody oraz łyżeczkę proszku do pieczenia.
Z wszystkich składników zagnieść szybko ciasto, jeśli jest zbyt miękkie można dodać więcej mąki. Jeśli zbyt gęste dolać troszkę wody. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie obrać trzy kwaskowe jabłka i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Dwie łyżki rodzynek zalać bardzo gorącą wodą. Odcedzić, gdy napęcznieją i połączyć z potartymi jabłkami.
Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część kłaść na spód blaszki wysmarowanej olejem oraz wysypanej bułką tartą. Podpiec ciasto przez pół godziny i wyłożyć masę jabłkowo rodzynkową. Przez siteczko posypać masę jabłkową cynamonem.
Z drugiej części ciasta wycinać foremkami różne wielkanocne ozdoby i kłaść na wierzch. Upiec na złoty kolor, sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Z wszystkich składników zagnieść szybko ciasto, jeśli jest zbyt miękkie można dodać więcej mąki. Jeśli zbyt gęste dolać troszkę wody. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie obrać trzy kwaskowe jabłka i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Dwie łyżki rodzynek zalać bardzo gorącą wodą. Odcedzić, gdy napęcznieją i połączyć z potartymi jabłkami.
Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część kłaść na spód blaszki wysmarowanej olejem oraz wysypanej bułką tartą. Podpiec ciasto przez pół godziny i wyłożyć masę jabłkowo rodzynkową. Przez siteczko posypać masę jabłkową cynamonem.
Z drugiej części ciasta wycinać foremkami różne wielkanocne ozdoby i kłaść na wierzch. Upiec na złoty kolor, sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone.