Sposób przygotowania:
Wielkanocna tarta z sadzonymi jajkamiETAP 1
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy . Zagniatamy je do uzyskania gładkiego ciasta.
ETAP 2
Gotowe schładzamy w lodówce około 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 0,5-0,6 mm i wykładamy nim dno tortownicy. Z pozostałego ciasta wykonujemy wyższe brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i podpiekamy w piekarniku około 20 minut (180°C).
ETAP 3
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju. Kiełbasę wyjmujemy z jelita.
ETAP 4
Przysmażamy ją na cebuli. Do przysmażonej dodajemy szczypiorek, jajko, starty ser, śmietanę oraz przyprawy do smaku. Całość mieszamy. Nadzienie wykładamy na podpieczony spód.
Całość ponownie wkładamy do piekarnika. Pieczemy kolejne 20 minut.
ETAP 5
Gdy tarta kończy się piec na patelni przygotowujemy przepiórcze jajka sadzone. Smażymy je na oleju do lekkiego ścięcia się żółtka. Przyprawiamy do smaku solą.
Jajka wykładamy na upieczoną tarte. Dodatkowo posypujemy ją szczypiorkiem i podajemy.
biedroneczki