Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Wielkanocna zebra z oranżadą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne ciasto dwukolorowe, zrobione w formie w kształcie pisanki

Wielkanocna zebra z oranżadą

Składniki:

Wielkanocna zebra z oranżadą

 

  • jaja - 4 - 5 szt
  • cukier - 1 - 1,5 szklanki
  • mąka - 2,5 szklanki (ok 500g)
  • oranżada biała - 1 szklanka
  • olej - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • kakao - 3 duże łyżki
  • mąka - 2 łyżki
  • dekoracja:
  • polewa czekoladowa,
  • wiórka kokosowe,
  • pokruszone orzechy,
  • lub inne produkty wg upodobań

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocna zebra z oranżadą
Całe jaja ubić z cukrem na puszystą, gęstą pianę. Następnie ciągle miksując dodawać na przemian po 2 łyżki gazowanego napoju i po 2 łyżki oleju . Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, aby ją lepiej spulchnić- napowietrzyć przesiewamy ją przez sitko - nawet 2 - 3 razy i wsypujemy do masy cukrowo-jajecznej zmieszanej z olejem i gazowanym napojem. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części (w dwóch osobnych naczyniach. Do jednej części wsypujemy kakao , a do drugiej dodajemy 2 łyżki mąki. Nakładamy ciasto (ja zrobiłam w formie w kształcie pisanki) na środek foremki - po 2 łyżki - najpierw 2 łyżki białego ciasta, na nie w środek nakładamy 2 łyżki ciasto z kakao i tak do wyczerpania ciasta, pamiętając, by ciasto nakładać ciągle na środek formy. Pieczemy 50 - 60 min. w temp.180C. . Po upieczeniu i wyjęciu z foremki dekorujemy wg uznania.