Sposób przygotowania:
Wielkanocna zebra z oranżadą
Całe jaja ubić z cukrem na puszystą, gęstą pianę. Następnie ciągle miksując dodawać na przemian po 2 łyżki gazowanego napoju i po 2 łyżki oleju . Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, aby ją lepiej spulchnić- napowietrzyć przesiewamy ją przez sitko - nawet 2 - 3 razy i wsypujemy do masy cukrowo-jajecznej zmieszanej z olejem i gazowanym napojem. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części (w dwóch osobnych naczyniach. Do jednej części wsypujemy kakao , a do drugiej dodajemy 2 łyżki mąki. Nakładamy ciasto (ja zrobiłam w formie w kształcie pisanki) na środek foremki - po 2 łyżki - najpierw 2 łyżki białego ciasta, na nie w środek nakładamy 2 łyżki ciasto z kakao i tak do wyczerpania ciasta, pamiętając, by ciasto nakładać ciągle na środek formy. Pieczemy 50 - 60 min. w temp.180C. . Po upieczeniu i wyjęciu z foremki dekorujemy wg uznania.
msewka