bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Jajka - galaretki

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Galaretki warzywne w postaci jajek.. zródlo: http://bardzo-lubie-gotowac.pl/?p=70

Jajka - galaretki

Składniki:

Jajka - galaretki

 

  • 10 skorupek z jaj
  • 1 czerwona papryka
  • słoiczek gotowego mixu warzywnego drobno posiekanego
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • bulion warzywny 1 litr
  • żelatyna

Sposób przygotowania:

Jajka - galaretki
Skorupki po jajkach ( uzyskamy je robiąc niewielką dziurkę na górze jajka, jajko wylewamy) zalać wrzątkiem, wyparzyć. Wodę wylać i poczekać,aż skorupki ostygną.
W tym czasie bulion rozrobić z żelatyną w ilości potrzebnej do przygotowania 1 litra galaretki. ja na wszelki wypadek dodałam łyżkę więcej.
Warzywa delikatnie włożyć do skorupek. Zalać bulionem i zostawić do całkowitego zastygnięcia najlepiej na kieliszku. Dziurke zakleic taśmą..Następnie delikatnie obrać żelatynowe jajka ze skorupek. .