Sposób przygotowania:
Wielkanocne ciasteczka na patyku
Do miski przesiać mąkę i kakao dodać cukier puder; całość wymieszać. Dodać margarynę i posiekać. Dodać jajko. Całość posiekać a następnie szybko zagnieść jednolite ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto pomiędzy dwoma kawałkami folii na grubość ok. 5 milimetrów i wykrawamy ptaszki, motylki, kwiatki lub inne wiosenne kształty. W każde ciasteczko wbijamy patyczek (do szaszłyków lub wykałaczkę) w zależności na jak dużym patyczku chcemy mieć ciasteczka. Ciasteczko z patyczkiem kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor ok. 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Ciastka studzimy. Z białka i cukru pudru (należy przesiać) przygotowujemy lukier ucierając całość mikserem na niskich obrotach aż uzyskamy lśniącą i jednolitą masę, dodajemy sok z cytryny. Lukier nie powinien spływać z ciastek i nie może być zbyt gęsty (gęstość regulujemy cukrem pudrem i sokiem z cytryny). Lukier dzielimy na porcje i barwimy na różne kolory. Biały lukier przekładamy do rękawa cukierniczego i najmniejszą tylką z okrągłym zakończeniem robimy kontury ciasteczkom. Później wypełniamy środki ciasteczek. Po wyschnięciu lukru malujemy lukrem detale w zależności od kształtu ciasteczek. Odstawiamy do wyschnięcia. Ciasteczka na długich patyczkach układamy np. w wazoniku z bukszpanem, na małych patyczkach układamy np. jak u mnie w kompozycji razem z dużymi. SMACZNEGO!
kasia.malina
zewa
krystynamiszcz
grazynaw52