Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Wielkanocne mazurki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mazurki można lukrować barwionym sokiem z buraka.

Wielkanocne mazurki

Składniki:

Wielkanocne mazurki

 

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocne mazurki
Soję zalać wodą, odstawić do drugiego dnia. Następnego dnia ugotować soję w tej wodzie co się moczyła, po ugotowaniu, ostudzić, zemleć w maszynce do mięsa. Rodzynki zalaćwodą i odstawić na 2 godziny. Sezam wsypać na patelnię bez tłuszczu i uprażyć, następnie połączyć z mąką, masłem, soją, miodem, olejem oraz wodą w której moczyły się rodzynki. Zagnieść ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Z chłodzonego ciasta formować mazurki dowolnego kształtu, piec po 20 minut. Do dekoracji używać podanych ziaren można też użyć suszonych owoców ( daktyli, moreli)