Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Wielkanocny barszcz biały z chrzanem :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Robiony na wywarze z parzenia białej kiełbasy i wędzonek ..

Wielkanocny barszcz biały z chrzanem :

Składniki:

Wielkanocny barszcz biały z chrzanem :

 

  • 2 białe kiełbasy
  • 2 kiełbasy wędzone ( suche , nie twarde typu swojska )
  • 4 plastry pieczonego schabu ( lub innego mięsa )
  • 2 plastry wędzonki gotowanej
  • 4 łyżeczki utartego chrzanu ( ilość zależy od mocy chrzanu )
  • 1 barszcz biały Knorra ( lub jaki kto lubi )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
  • ¾ litra wywaru z gotowania białej kiełbasy ( lub wędzonki , lub i tego i tego )
  • pieprz mielony
  • 4 jajka na twardo
  • majeranek

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny barszcz biały z chrzanem :
Rozrobić w ½ szklanki zimnej wody barszcz i wlać do wywaru . Gotować 10 minut .Doprawić pieprzem, majerankiem i chrzanem .Włożyć pokrojone kiełbasy , mięso, wędzonkę .
Podawać gorący z pokrojonymi w ćwiartki jajkami na twardo posypany pokrojoną natką pietruszki .
Ja w tym roku dodałam trochę białego tartego chrzanu , i trochę chrzanu Wasabi .Smakuje to w zasadzie bez zmian ale za to ładnie wygląda jak jest ułożony po odrobinie na każdej połówce jajka włożonego do zupy .

Uzywam barszczu z torebki bo z bliżej mi nie znanych powodów nie toleruję zakwasu robionego w domu. Odrzuca mnie od zakwasu i już .