Sposób przygotowania:
Wielkanocny mazurekETAP 1:
Ciasto kruche na wałeczek - masło posiekać z mąka. Dodać jajko, cukier , proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę. Miękkie masła utrzeć z cukrem pudrem i dodawać pojedynczo żółtka ciągle ucierając. Dodawać stopniowo wymieszane ze sobą mąki ( ziemniaczana i pszenną ). Na koniec dodać pianę z białek i to już szpatułką wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać połowę masy. Pieczenie ok 15 min - 200 stopni, aż zrobi się rumiana skórka.
Ciasto wyjąć z piekarnika i nałożyć na wierzch powidła wymieszane wcześniej z żółtkiem. Przykryć pozostałą częścią ciasta i włożyć z powrotem do piekarnika. Pieczenia kolejne 15 min - 200 stopni.
Wyjąć ciasto z lodówki i zrobić wałeczki. Wyjąć ciasto z piekarnika i zrobić rameczki z wałeczków. Ponownie włożyć do piekarnika, wrócić do pieczenia na ok 15 min.
Ciasto wyjąć z pieca i wystudzić.
Polewa:
W rondelku rozpuścić masło. Dodać cukier, kakao, wodę. Podgrzewać i mieszać aż składniki się połączą. Przestudzoną lekko polewę wylać na ciasto. Udekorować bakaliami.
Smacznego.
CORAL