nastka111

nastka111

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Wielkanocny torcik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Piękny torcik z wiosennymi kwiatuszkami to idealny pomysł na Wielkanocny stół. Swoim wyglądem oraz smakiem zachwyci wszystkich gości. Polecam:)

Wielkanocny torcik

Składniki:

Wielkanocny torcik

 

  • Biszkopt:

 

 

 

  • Masa:

 

 

  • Nasączenie:
  • sok z 1 cytryny
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 500 ml zimnej wody
  • kilka kropli aromatu rumowego
  • 10 g cukru

Sposób przygotowania:

Wielkanocny torcik
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie łączymy. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej przygotowaną masę. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka).Masa: Do szklanki wlewamy 100 ml mleka i mieszamy z budyniem i mąką. Pozostałe mleko słodzimy i zagotowujemy w garnku. Ustawiamy palnik na najmniejszą moc i dodajemy do gotującego się mleka mieszankę budyniową, ciągle mieszając gotujemy około minuty aż zgęstnieje. Następnie studzimy. Masło ucieramy mikserem, następnie dalej ucierając dodajemy po łyżce ostudzoną masę budyniową. Dodajemy ulubiony aromat. Ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Składniki nasączenia mieszamy w garnuszku. Układamy pierwszy blat na paterze, nasączamy 1/3 przygotowanego płynu, smarujemy 1/3 masy itd z kolejnymi blatami. Na koniec obsmarowujemy tort pozostałą masą i ozdabiamy różyczkami. U mnie różyczki i listki samodzielnie wykonane z lukru plastycznego. Smacznego:)