zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Wielkanocny torcik

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Ten torcik nabiera wielkanocnego klimatu dzięki ciasteczkom z motywem wielkanocnym. A masa jest budyniowa.

Wielkanocny torcik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocny torcik

 

  • Biszkopt ;
  • 4 jajka ( M )
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa :
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 700 ml mleka
  • cukier do smaku
  • 125 g masła
  • Dodatkowo :
  • 50 g polewy mlecznej
  • 2 łyżki mleka
  • kolorowa posypka do ciast
  • ciasteczka ( zajączki, jajka, gałązki )

Sposób przygotowania:

Wielkanocny torcik
Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek i białka ubić na sztywno z obydwoma cukrami. Potem nadal ubijając dodaj żółtka i wymieszaj. Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i łopatkę delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25-30 minut. Biszkopt wystudzić i przekroić na pół na dwa krążki. Przed smarowaniem masą biszkopty nasączyć np. herbatą. Masa : 2/3 mleka wlać do garnka i zagotować. Budynie wsypać do reszty mleka, dodać cukier do smaku, wymieszać i wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając. Chwilę gotować aż budyń zgęstnieje i wystudzić. W misce utrzeć miękkie masło o cały czas ucierając dodawać porcje budyniu. gdy masa jest gotowa przystąpić do składania ciasta. Przełożenie : Pierwszy biszkopt nasączyć i położyć na paterze lub talerzu, wyłożyć około 2/3 masy, rozprowadzić ją po placku i przykryć nasączonym drugim krążkiem. Resztą masy posmarować wierzch i boki tortu i dookoła na przemian udekorować ciastkami. Można obwiązać je wstążką i tak zostawić do ścięcia się ciasta co uchroni ciastka przed ich odklejeniem. W kąpieli wodnej rozpuścić polewę z mlekiem i polać nią ciast a na koniec posypać posypką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Wielkanocny torcik
Etap 1 Masę na biszkopt przełożyć do formy
Wielkanocny torcik
Etap 2 Upieczony biszkopt przekroić na dwa placki
Wielkanocny torcik
Etap 3 Tak wygląda torcik przed przybraniem
Wielkanocny torcik
Etap 4 Torcik gotowy do wstawienia do lodówki