Sposób przygotowania:
Wielkanocny torcik
Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek i białka ubić na sztywno z obydwoma cukrami. Potem nadal ubijając dodaj żółtka i wymieszaj. Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i łopatkę delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25-30 minut. Biszkopt wystudzić i przekroić na pół na dwa krążki. Przed smarowaniem masą biszkopty nasączyć np. herbatą. Masa : 2/3 mleka wlać do garnka i zagotować. Budynie wsypać do reszty mleka, dodać cukier do smaku, wymieszać i wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając. Chwilę gotować aż budyń zgęstnieje i wystudzić. W misce utrzeć miękkie masło o cały czas ucierając dodawać porcje budyniu. gdy masa jest gotowa przystąpić do składania ciasta. Przełożenie : Pierwszy biszkopt nasączyć i położyć na paterze lub talerzu, wyłożyć około 2/3 masy, rozprowadzić ją po placku i przykryć nasączonym drugim krążkiem. Resztą masy posmarować wierzch i boki tortu i dookoła na przemian udekorować ciastkami. Można obwiązać je wstążką i tak zostawić do ścięcia się ciasta co uchroni ciastka przed ich odklejeniem. W kąpieli wodnej rozpuścić polewę z mlekiem i polać nią ciast a na koniec posypać posypką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
2milutka
zewa
Dzięki Agatko :)
Ewa
zewa
Dzięki Ewciu :)
zbysiowa
zewa
Dzięki Madziu :)
kołczu
zewa
Dziękuję :)