Sposób przygotowania:
Torcik koszyczek
BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek. Oddzielone ubijamy na sztywno. Następnie dokładamy do nich stopniowo dodać cukier. w dalszej kolejności dokładamy żółtka. Puszysta masę delikatnie łączymy z mąką . Ciasto przelewamy na tortownicę i pieczemy około 15 min w 180°C. Upieczony biszkopt studzimy. Gdy ostygnie obcinamy brzegi biszkoptu, nadając mu kształt jajka.ŚMIETANKA: W mleku rozpuszczamy żelatynę, a następnie studzimy ją. Śmietankę ubijamy ( musi być schłodzona). Gdy już się ubije dokładamy do niej krem czekoladowy. Miksujemy całość do uzyskania jednolitej barwy. Następnie wsypujemy pokruszone herbatniki. Na koniec dokładamy żelatynę. Miksujemy. Tężejącą śmietankę wykładamy na wcześniej przygotowany biszkopt. Tworzymy uwypuklenie tak, aby uzyskać kształt jajka. Całość odstawiamy do chłodu doMASA: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem.. W drugiej połowie rozpuszczamy żółtka, mąki, cukier waniliowy i budyń. Mieszanina zalewamy gotujące mleko.Gotujemy budyń i studzimy go.Masło ucieramy na puch, a następnie dokładamy do niego porcjami budyń. Gotową masą (jej częścią) wstępnie obtaczamy cienko tort. Wykałaczką rysujemy kontury koszyka i jajek. Pozostałą masę podzielić na tyle części ile chcemy uzyskać kolorów. Brązowy kolor uzyskujemy dodajemy do masy rozpuszczoną czekoladę. Inne kolory masy uzyskujemy przez dodanie odpowiednich barwników. Dekorujemy tort.
marietta