Sposób przygotowania:
Torcik Wielkanocny
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, żółtka dalej ubijać.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do białek, delikatnie wymieszać.
Przelać do wysmarowanej tłuszczem, mini tortownicy o średnicy 10 cm.
Piec w temperaturze 180º C przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Krem:
Do rondelka wlać śmietankę, dodać masło, podgrzewać na wolnym ogniu, nie gotować.
Zdjąć z ognia dodać czekoladę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia, ostudzić, schłodzić w lodówce.
Następnie ubić na sztywno.
Biszkopt przekroić na 3 blaty, posmarować każdy blat dżemem i kremem śmietanowym.
Wierzch i boki tortu posmarować kremem. Obłożyć rurkami czekoladowymi,
tort związać wstążką.
Wierzch posypać niebieską posypką waflową, ułożyć na niej jajeczka cukiernicze i baranka.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do białek, delikatnie wymieszać.
Przelać do wysmarowanej tłuszczem, mini tortownicy o średnicy 10 cm.
Piec w temperaturze 180º C przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Krem:
Do rondelka wlać śmietankę, dodać masło, podgrzewać na wolnym ogniu, nie gotować.
Zdjąć z ognia dodać czekoladę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia, ostudzić, schłodzić w lodówce.
Następnie ubić na sztywno.
Biszkopt przekroić na 3 blaty, posmarować każdy blat dżemem i kremem śmietanowym.
Wierzch i boki tortu posmarować kremem. Obłożyć rurkami czekoladowymi,
tort związać wstążką.
Wierzch posypać niebieską posypką waflową, ułożyć na niej jajeczka cukiernicze i baranka.