Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1410]

Torcik Wielkanocny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny torcik z bitą śmietaną i gorzką czekoladą, przełożony dżemem. Bardzo smakowicie wygląda na Wielkanocnym stole.

Torcik Wielkanocny

Składniki:

Torcik Wielkanocny

Biszkopt

Krem

  • 1 - szkl śmietany kremówki 36%
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • masło -2 łyżki
  • dżem wiśniowy

 

  • Dodatkowo :
  • rurki czekoladowo - cytrynowe
  • posypka waflowa - niebieska
  • jajka cukiernicze
  • baranek wielkanocny

Sposób przygotowania:

Torcik Wielkanocny
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, żółtka dalej ubijać.

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do białek, delikatnie wymieszać.

Przelać do wysmarowanej tłuszczem, mini tortownicy o średnicy 10 cm.

Piec w temperaturze 180º C przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Krem:

Do rondelka wlać śmietankę, dodać masło, podgrzewać na wolnym ogniu, nie gotować.

Zdjąć z ognia dodać czekoladę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia, ostudzić, schłodzić w lodówce.

Następnie ubić na sztywno.

Biszkopt przekroić na 3 blaty, posmarować każdy blat dżemem i kremem śmietanowym.

Wierzch i boki tortu posmarować kremem. Obłożyć rurkami czekoladowymi,

tort związać wstążką.

Wierzch posypać niebieską posypką waflową, ułożyć na niej jajeczka cukiernicze i baranka.