Sposób przygotowania:
Wielkanocny żurek Eli z chrzanemprzygotowanie żurku
Wywar z szynki doprowadzić do wrzenia. Do wywaru wlać zakwas żytni, dodać chrzan i zagotować. Żurek doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi.
przygotowanie kiełbasy
Białe surowe kiełbasy włożyć do wrzącego żurku i parzyć 10 minut.
przygotowanie jajek
Jajka obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki.
przygotowanie szynki
Gotowaną, wędzoną szynkę pokroić w słupki.
przygotowanie chlebków
Z chlebków odciąć górę. Z chlebków wyjąć miąższ. Włożyć chlebki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C góra - dół i piec około 10 minut.
podawanie
Do podpieczonych chlebków wlać żurek. Do żurku dodać białą kiełbasę, szynkę, jajka i ozdobić natką pietruszki. Przygotowane chlebki od razu podawać. Smacznego!