eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Wielkanocny żurek Eli z chrzanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam świąteczny żurek na zakwasie żytnim. Żurek podałam w chlebku z białą kiełbasą, szynką i jajkami.

Wielkanocny żurek Eli z chrzanem

Składniki:

Wielkanocny żurek Eli z chrzanem

żurek

  • 1.5 litra wywaru z gotowania szynki
  • 750 ml żytniego zakwasu na żur
  • 3 czubate łyżki chrzanu ze słoiczka
  • maggi do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatki

  • 3 okrągłe chlebki
  • 3 surowe białe kiełbasy
  • 250 g gotowanej wędzonej szynki
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wielkanocny żurek Eli z chrzanem

przygotowanie żurku

Wielkanocny żurek Eli z chrzanem
Z wywaru, zakwasu, chrzanu i przypraw ugotować żurek.

Wywar z szynki doprowadzić do wrzenia. Do wywaru wlać zakwas żytni, dodać chrzan i zagotować. Żurek doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi.

przygotowanie kiełbasy

Wielkanocny żurek Eli z chrzanem
Białe, surowe kiełbasy parzyć 10 minut we wrzącym żurku.

Białe surowe kiełbasy włożyć do wrzącego żurku i parzyć 10 minut.

przygotowanie jajek

Wielkanocny żurek Eli z chrzanem
Obrane ze skorupek jajka pokroić na ćwiartki.

Jajka obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki.

przygotowanie szynki

Wielkanocny żurek Eli z chrzanem
Pokroić w słupki wędzoną, gotowaną szynkę.

Gotowaną, wędzoną szynkę pokroić w słupki.

przygotowanie chlebków

Wielkanocny żurek Eli z chrzanem

Z chlebków odciąć górę. Z chlebków wyjąć miąższ. Włożyć chlebki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C góra - dół i piec około 10 minut.

podawanie

Wielkanocny żurek Eli z chrzanem

Do podpieczonych chlebków wlać żurek. Do żurku dodać białą kiełbasę, szynkę, jajka i ozdobić natką pietruszki. Przygotowane chlebki od razu podawać. Smacznego!