Sposób przygotowania:
Wielkanocny żurek Eli z chrzanemprzygotowanie żurku

Wywar z szynki doprowadzić do wrzenia. Do wywaru wlać zakwas żytni, dodać chrzan i zagotować. Żurek doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi.
przygotowanie kiełbasy

Białe surowe kiełbasy włożyć do wrzącego żurku i parzyć 10 minut.
przygotowanie jajek

Jajka obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki.
przygotowanie szynki

Gotowaną, wędzoną szynkę pokroić w słupki.
przygotowanie chlebków

Z chlebków odciąć górę. Z chlebków wyjąć miąższ. Włożyć chlebki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C góra - dół i piec około 10 minut.
podawanie

Do podpieczonych chlebków wlać żurek. Do żurku dodać białą kiełbasę, szynkę, jajka i ozdobić natką pietruszki. Przygotowane chlebki od razu podawać. Smacznego!