BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Żurek z ugniecionymi ziemniakami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam żurek z tłuczonymi ziemniaczkami. Żurek prosty w wykonaniu, szybko się gotuje a do tego bardzo smaczny i sycący.

Żurek z ugniecionymi ziemniakami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Żurek z ugniecionymi ziemniakami

 

 

  • Dodatkowo;
  • ziemniaki 1,5 kg,
  • sól do ziemniaków według uznania,
  • cebula 2 szt,
  • margaryna 2 łyżki,
  • boczek wędzony więcej tłusty około 100 - 150 g,

Sposób przygotowania:

Żurek z ugniecionymi ziemniakami
Boczek wędzony płuczemy, wkładamy do wody dodając ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy tak około 20 min. Dodajemy sól, obraną, opłukaną marchewkę, obrany pokrojony w kostkę czosnek. Do wywaru dodajemy podsmażone grzyby i gotujemy jeszcze około 20 min.

Wyjmujemy z wywaru ugotowany boczek i kroimy w kostkę. Po pokrojeniu boczek wkładamy z powrotem do wywaru a następnie wywar zalewamy żurkiem. Dodajemy majeranek oraz przyprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną. Gotujemy około 30 minut na małym ogniu często mieszając.

Żurek doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną.

Obrane i opłukane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlewamy wodę, ziemniaki ugniatamy tłuczkiem dodając podsmażoną cebule z podsmażonym boczkiem wędzonym (do podsmażania cebuli i boczku dodaje 1 - 2 łyżki margaryny).

Ugniatamy aż ziemniaczki będą miały fajną gładką masę.

Na głęboki talerz nakładamy ziemniaki i zalewamy ugotowanym żurkiem. W razie potrzeby żurek doprawić przyprawą w płynie.

Możemy do żurku dodać kiełbasę albo ugotowane na twardo jajka.
Żurek z ugniecionymi ziemniakami
Czosnek i marchewkę obieramy,czosnek po obraniu kroimy
Żurek z ugniecionymi ziemniakami
Boczek płuczemy a następnie gotujemy dodając marchewkę, czosnek i przyprawy
Żurek z ugniecionymi ziemniakami
Ugotowany boczek wyjmujemy i kroimy w mniejsze kawałki
Żurek z ugniecionymi ziemniakami
cebule podsmażamy razem z pokrojonym wędzonym boczkiem
Żurek z ugniecionymi ziemniakami
Ziemniaki po ugotowaniu ugniatamy tłuczkiem i łączymy z podsmażoną cebulą oraz podsmażonym boczkiem
Żurek z ugniecionymi ziemniakami
Podajemy gorące zalane ugotowanym żurkiem