Sposób przygotowania:
Żurek z ugniecionymi ziemniakami
Boczek wędzony płuczemy, wkładamy do wody dodając ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy tak około 20 min. Dodajemy sól, obraną, opłukaną marchewkę, obrany pokrojony w kostkę czosnek. Do wywaru dodajemy podsmażone grzyby i gotujemy jeszcze około 20 min.
Wyjmujemy z wywaru ugotowany boczek i kroimy w kostkę. Po pokrojeniu boczek wkładamy z powrotem do wywaru a następnie wywar zalewamy żurkiem. Dodajemy majeranek oraz przyprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną. Gotujemy około 30 minut na małym ogniu często mieszając.
Żurek doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną.
Obrane i opłukane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlewamy wodę, ziemniaki ugniatamy tłuczkiem dodając podsmażoną cebule z podsmażonym boczkiem wędzonym (do podsmażania cebuli i boczku dodaje 1 - 2 łyżki margaryny).
Ugniatamy aż ziemniaczki będą miały fajną gładką masę.
Na głęboki talerz nakładamy ziemniaki i zalewamy ugotowanym żurkiem. W razie potrzeby żurek doprawić przyprawą w płynie.
Możemy do żurku dodać kiełbasę albo ugotowane na twardo jajka.
Wyjmujemy z wywaru ugotowany boczek i kroimy w kostkę. Po pokrojeniu boczek wkładamy z powrotem do wywaru a następnie wywar zalewamy żurkiem. Dodajemy majeranek oraz przyprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną. Gotujemy około 30 minut na małym ogniu często mieszając.
Żurek doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną.
Obrane i opłukane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlewamy wodę, ziemniaki ugniatamy tłuczkiem dodając podsmażoną cebule z podsmażonym boczkiem wędzonym (do podsmażania cebuli i boczku dodaje 1 - 2 łyżki margaryny).
Ugniatamy aż ziemniaczki będą miały fajną gładką masę.
Na głęboki talerz nakładamy ziemniaki i zalewamy ugotowanym żurkiem. W razie potrzeby żurek doprawić przyprawą w płynie.
Możemy do żurku dodać kiełbasę albo ugotowane na twardo jajka.
gusia1000