Sposób przygotowania:
Żurek na boczku wędzonym utłuczonymi ziemniakami
Boczek wędzony i kawałek żeberek dobrze opłukać, włożyć do garnka,zalać wodą i doprowadzić do zagotowania. Marchew obrać, umyć włożyć do zupy, dodać liście laurowe,ziele angielskie oraz obrane pokrojone i podsmażone wraz z obraną pokrojoną cebulką pieczarki. Gotować do miękkości mięsa.
Dodać majeranek, pokrojone ząbki czosnku oraz przyprawę uniwersalną do smaku, a także pokrojoną podsmażoną kiełbasę.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić i zrumienić na gorącym tłuszczu.
Ugotowane ziemniaki potłuc dodając podsmażoną cebulką, wymieszać.
Z wywaru wyjąć ugotowany boczek i żeberka. Żeberka obrać z kości i z powrotem włożyć do garnka razem z pokrojonym boczkiem. Wlać żurek intensywnie mieszając.
Gotować na małym gazie pod przykryciem około 10 minut.
Ziemniaki nałożyć na talerz i zalać żurkiem.
Dodać majeranek, pokrojone ząbki czosnku oraz przyprawę uniwersalną do smaku, a także pokrojoną podsmażoną kiełbasę.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić i zrumienić na gorącym tłuszczu.
Ugotowane ziemniaki potłuc dodając podsmażoną cebulką, wymieszać.
Z wywaru wyjąć ugotowany boczek i żeberka. Żeberka obrać z kości i z powrotem włożyć do garnka razem z pokrojonym boczkiem. Wlać żurek intensywnie mieszając.
Gotować na małym gazie pod przykryciem około 10 minut.
Ziemniaki nałożyć na talerz i zalać żurkiem.
gusia1000