BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 772]

Żurek na boczku wędzonym utłuczonymi ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam pyszny śląski żurek na wędzonym boczku z dodatkiem żeberek. Żurek podany z utłuczonymi ziemniakami.

Żurek na boczku wędzonym utłuczonymi ziemniakami

Składniki:

Żurek na boczku wędzonym utłuczonymi ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Żurek na boczku wędzonym utłuczonymi ziemniakami
Boczek wędzony i kawałek żeberek dobrze opłukać, włożyć do garnka,zalać wodą i doprowadzić do zagotowania. Marchew obrać, umyć włożyć do zupy, dodać liście laurowe,ziele angielskie oraz obrane pokrojone i podsmażone wraz z obraną pokrojoną cebulką pieczarki. Gotować do miękkości mięsa.

Dodać majeranek, pokrojone ząbki czosnku oraz przyprawę uniwersalną do smaku, a także pokrojoną podsmażoną kiełbasę.

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić i zrumienić na gorącym tłuszczu.

Ugotowane ziemniaki potłuc dodając podsmażoną cebulką, wymieszać.

Z wywaru wyjąć ugotowany boczek i żeberka.  Żeberka obrać z kości i z powrotem włożyć do garnka razem z pokrojonym boczkiem. Wlać żurek intensywnie mieszając.

Gotować na małym gazie pod przykryciem około 10 minut.

Ziemniaki nałożyć na talerz i zalać żurkiem.