eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1635]

Musztardowa gotowana karkówka Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam pyszną domową wędlinkę z karkówki. Gotowałam ją dwa razy po 10 minut z przyprawami, musztardą i sokiem z kiszonych ogórków.

Musztardowa gotowana karkówka Eli

Składniki:

Musztardowa gotowana karkówka Eli

mięso

  • 2 kawałki karkówki wieprzowej - po 1.4 kg

mieszanka przypraw

pozostałe składniki

dodatkowo

  • białe, bawełniane nici kuchenne

Sposób przygotowania:

Musztardowa gotowana karkówka Eli

przygotowanie mieszanki przypraw

Musztardowa gotowana karkówka Eli
Wymieszać wszystkie przygotowane przyprawy.

Przygotować : przyprawę do wieprzowiny, słodką paprykę, czosnek granulowany, majeranek i wymieszać.

przygotowanie mięsa

Musztardowa gotowana karkówka Eli
Opłukaną i osuszoną karkówkę obwiązać nićmi.

Karkówkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Karkówki obwiązać nićmi.

przygotowanie mięsa cd

Musztardowa gotowana karkówka Eli
Natarte przyprawami karkówki włożyć na noc do lodówki.

Karkówki natrzeć mieszanką przypraw i włożyć do lodówki na całą noc. Pozostałą mieszankę zachować do wywaru.

przygotowanie mięsa cd

Musztardowa gotowana karkówka Eli
Do mięsa w garnku dodać pozostałe przyprawy, musztardę i sok z ogórków.

Mięso wyjąć z lodówki i włożyć do dużego garnka. Do karkówek dodać pozostałą mieszankę przypraw, musztardę i sok z kiszonych ogórków.

przygotowanie mięsa cd

Musztardowa gotowana karkówka Eli

Mięso zalać zimną wodą żeby było przykryte. Do mięsa dodać liście laurowe, ziele angielskie, jarzynkę i pieprz do smaku. Całość zagotować. Gotować 10 minut, zdjąć z ognia i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimne mięso z wywarem ponownie zagotować. Gotować znowu 10 minut i ostudzić. Zimne karkówki wyjąć z wywaru, osuszyć i włożyć do lodówki, żeby się schłodziły. Smacznego!