kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gulasz wieprzowy z mrożonką i suszonymi jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny gulasz wieprzowy. Przygotowany z dodatkiem mrożonej marchewki i groszku oraz suszonych jabłek. Polecam.

Gulasz wieprzowy z mrożonką i suszonymi jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz wieprzowy z mrożonką i suszonymi jabłkami

 

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 szkl wody
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 240 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 2 duże garście suszonych jabłek
  • 2 łyżeczki z dużym czubkiem koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki soli - do gulaszu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego- do gulaszu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich - do gulaszu

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z mrożonką i suszonymi jabłkami
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski. Wsypujemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy.
W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek z łusek. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w kosteczkę.
Na patelni rozpuszczamy smalec i wkładamy mięso, smażymy przez 5 minut. Dokładamy cebulę i czosnek i smażymy kolejne 5 minut, cały czas mieszamy. Przekładamy do garnka z gotującą wodą i dokładamy listki laurowe i ziele angielskie.
Po godzinie gotowania dokładamy mrożonkę, suszone jabłka, koncentrat i przyprawy.
Gotujemy razem przez około 10 minut.
Gulasz wieprzowy z mrożonką i suszonymi jabłkami
Pokrojone mięso wkładamy do miski i wsypujemy przyprawy.
Gulasz wieprzowy z mrożonką i suszonymi jabłkami
Do przesmażonego mięsa dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek.
Gulasz wieprzowy z mrożonką i suszonymi jabłkami
Do gulaszu dodajemy suszone jabłka i mrożone warzywa.
Gulasz wieprzowy z mrożonką i suszonymi jabłkami
Następnie dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy.

Tagi:

gulasz mięso