Sposób przygotowania:
Wielki gołąbek bez zawijania
Liście kapusty obgotować w solonej wodzie, muszą być miękkie, ale należy uważać żeby się nie rozpadały. Ryż wystarczy 10 minut gotować, nie musi być miękki, dojdzie w naszym gołębiu. Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać surowa jajko i ostudzony ryż, wymieszać dokładnie. Formę (ja użyłam silikonowej) wyłożyć ugotowanymi liściami kapusty, układać je tak aby wystawały z foremki, nałożyć farsz mięsny i wystającymi liśćmi kapusty nakryć farsz. W ten sposób powstał nam duży gołąbek. Jeżeli nie posiadamy formy silikonowej i będziemy robić zwykłej, należy pamiętać, aby foremkę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tarta, aby nam się przywarła kapusta. Podawać z ziemniakami lub chlebem.