monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Wielowarzywna surówka do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Surówka jest przepyszna,polecam:)

Wielowarzywna surówka do obiadu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielowarzywna surówka do obiadu

 

  • 6 średnich ogórków konserwowych
  • 1 mała marchewka
  • 5 rzodkiewek
  • 1/4 świeżej czerwonej papryki
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka ketchupu (płaska)
  • sól,pieprz

 

Sposób przygotowania:

Wielowarzywna surówka do obiadu
Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na sito i odstawić na około 5 minut aby soki odciekły (można delikatnie naciskać łyżką aby przyspieszyć proces odciekania). Przełożyć do miski. Marchewkę obrać,umyć i osuszyć a następnie zetrzeć na dużych oczkach. Dodać do ogórków. Umyte i suche rzodkiewki oczyścić z brzydkich końców i także zetrzeć na dużych oczkach. Połączyć z ogórkami i marchewką. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i umyć. Suchą pokroić drobniutko. Cebulę drobno posiekać. Dodać do miski. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę majonez oraz ketchup. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego!
Wielowarzywna surówka do obiadu
startego ogórka odcedzić na sicie z soków
Wielowarzywna surówka do obiadu
marchewkę i rzodkiewki zetrzeć na dużych oczkach
Wielowarzywna surówka do obiadu
dodać drobno pokrojoną cebulkę oraz paprykę
Wielowarzywna surówka do obiadu
doprawić i dodać majonez ketchup oraz śmietanę