Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Wieniec kawowo-cynamonowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Łaciata babka z korzenną nutą. Do kawki czy herbatki.

Wieniec kawowo-cynamonowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieniec kawowo-cynamonowy

 

  • mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki (szkl. o poj. 250ml),
  • cukier - 1/2 szklanki,
  • jaja - 3,
  • olej - 1/2 szklanki,
  • kakao naturalne - 2 łyżki,
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki,
  • cynamon - łyżka,
  • kawa rozpuszczalna - łyżka,
  • woda - 1/2 szklanki,
  • proszek do pieczenia - łyżeczka,
  • tłuszcz i mąka do formy,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Wieniec kawowo-cynamonowy
Jaja zmiksować z cukrami na puszystą masę. Miksując dodawać olej i wodę. Mąkę przesiać z proszkiem. Partiami dodawać do ubitych jaj mieszając łyżką. Ciasto przelać do 2 mis, dzieląc masę na 2 równe części. Do jednej dodać cynamon, do drugiej dodać kakao i rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody, kawę. Formę na wieniec wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto wlewać naprzemiennie do formy - raz ciemne, raz jaśniejsze. Na koniec włożyć widelec i w kilku miejscach przekręcić, żeby powstał wzorek. Babkę pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Wieniec kawowo-cynamonowy
Jaja zmiksować z dwoma cukrami na puszystą, gładką masę.
Wieniec kawowo-cynamonowy
Masę podzielić na 2 części, do 1 dodać cynamon, do drugiej kakao i rozp. kawę
Wieniec kawowo-cynamonowy
Masy wlewać do formy naprzemiennie, robiąc wirki widelcem.
Wieniec kawowo-cynamonowy
Piec przez 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić i posypać pudrem

Tagi:

kawa