czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Wieniec krucho-ptysiowy ze śliwkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bardzo smaczne, eksperymentalne ciasto ze śliwkami.

Wieniec krucho-ptysiowy ze śliwkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wieniec krucho-ptysiowy ze śliwkami

 

 

 

  • Dodatkowo
  • 400ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • łyżka cukru pudru,
  • śmietan-fix,
  • 1/2 kg śliwek,
  • 4 łyżki cukru,
  • 3 łyżki sproszkowanego budyniu waniliowego.

Sposób przygotowania:

Wieniec krucho-ptysiowy ze śliwkami
1. Mąkę przesiać, dodać cukier, posiekane masło i jajko. Połączyć, zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wylepić dno przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Nakłuć gęsto widelcem.



2. Wodę zagotować z masłem, cukrem i szczyptą soli. Zdjąć z ognia, cały czas energicznie mieszając dosypywać przesianą mąkę. Wymieszać na gładką masę. Odstawić do ostygnięcia. Następnie stale mieszając, wbić kolejno jajka. Ciasto przełożyć do szprycy, na kruchym cieście wycisnąć 3 koła z ciasta ptysiowego, o coraz mniejszej średnicy, zostawiając środek wolny. Z reszty ciasta wycisnąć na blasze małe ptysie. Piec ok. 20-25 min w temp. 200st. Ostudzić.



3. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w ćwiartki. Przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem, gotować ok 10 min na małym ogniu. Dodać sproszkowany budyń, gotować 2 minuty, stale mieszając. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem, ostudzić.Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodając śmietan-fix. Ptysie przekroić, przełożyć śmietanką, resztę śmietany wycisnąć na środek oraz brzegi ciasta. Ptysie ułożyć na brzegu ciasta, środek polać masą śliwkową. Schłodzić.
Wieniec krucho-ptysiowy ze śliwkami
Ciasto kruche na dno blaskzi, wycisnąć ciasto ptysiowe
Wieniec krucho-ptysiowy ze śliwkami
Z reszty ciasta ptysiowego wycisnąć małe ptysie