LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Wieniec orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na wieniec orzechowy

Wieniec orzechowy

Składniki:

Wieniec orzechowy

 

  • 2 nie pełne szklanki mąki
  • 20 dag sera białego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mleka (do smarowania)ciasta
  • do nadzienia
  • 25 g orzechów łuskanych
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki mleka
  • 1 jajko
  • 1 zapach zapachowy migdałowy

Sposób przygotowania:

Wieniec orzechowy
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,Sera zemleć i ucieramy z cukrem ,olejem , mlekiem ,cukrem waniliowym, i ucieramy na gładką masę ,Masę łączymy z mąką i robimy ciasto Z posiekanych orzechów i reszty składników robimy nadzienie
(ucierając je) z ciasta robimy prostokąt ,smarujemy nadzieniem i zwijamy w strucle i ciasto umieszczamy w okrągłej formie którą najpierw musimy obsmarować tłuszczem i bułką tartą i końce strucli zlepiamy .Żółtko mieszamy dobrze z mlekiem i smarujemy masą ciasto i pieczemy w piekarniku na około 40 minut .