grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Wieniec z ciasta francuskiego ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Wieniec z ciasta francuskiego faszerowany masą z ricotty z dodatkiem szparagów, wędzonego łososia i parmezanu.

Wieniec z ciasta francuskiego ze szparagami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wieniec z ciasta francuskiego ze szparagami

 

  • 500 g szparagów
  • 400 g ricotty
  • 100 g wędzonego łososia
  • 30 g parmezanu
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wieniec z ciasta francuskiego ze szparagami

Przygotowanie masy serowej

Wieniec z ciasta francuskiego ze szparagami
Przed przygotowaniem masy ricottę odsączamy na sitku, gdyby była za bardzo mokra.

Przygotowanie masy serowej rozpoczynamy od oczyszczenia szparagów.

Szparagi gotujemy na parze, po czym odstawiamy do wystygnięcia.

Ugotowane szparagi kroimy na kawałeczki ok. 1 cm.

W misce mieszamy ricottę, drobno pokrojonego łososia, starty parmezan i szparagi. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Przygotowanie wienca

Wieniec z ciasta francuskiego ze szparagami
Nadzienie z ricotty i szparagów powinno być równomiernie rozłożone.

Płaty ciasta francuskiego rozkładamy na papierze do pieczenia.

Oba płaty sklejamy ze sobą smarując odrobiną mleka.

Na środku ciasta wykładamy masę z ricotty, którą delikatnie rozprowadzamy.

Pieczenie wienca

Wieniec z ciasta francuskiego ze szparagami
Wieniec z ciasta francuskiego pieczemy do uzyskania złotego koloru.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.

Ciasto zamykamy, kleimy, tworząc okrągły wieniec. Za pomocą papieru do pieczenia ciasto wkładamy do okrągłej formy. Wierzch wieńca smarujemy mlekiem.

Wieniec pieczemy ok. 30-35 minut.