Sposób przygotowania:
Wieniec z ciasta francuskiego ze szparagamiPrzygotowanie masy serowej
Przygotowanie masy serowej rozpoczynamy od oczyszczenia szparagów.
Szparagi gotujemy na parze, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
Ugotowane szparagi kroimy na kawałeczki ok. 1 cm.
W misce mieszamy ricottę, drobno pokrojonego łososia, starty parmezan i szparagi. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Przygotowanie wienca
Płaty ciasta francuskiego rozkładamy na papierze do pieczenia.
Oba płaty sklejamy ze sobą smarując odrobiną mleka.
Na środku ciasta wykładamy masę z ricotty, którą delikatnie rozprowadzamy.
Pieczenie wienca
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
Ciasto zamykamy, kleimy, tworząc okrągły wieniec. Za pomocą papieru do pieczenia ciasto wkładamy do okrągłej formy. Wierzch wieńca smarujemy mlekiem.
Wieniec pieczemy ok. 30-35 minut.