edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 986]

Pizze ślimaczki z brokułem i fetą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Troszkę inne pizza, w postaci ślimaczków z brokułem, fetą i suszonymi pomidorami. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Pizze ślimaczki z brokułem i fetą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pizze ślimaczki z brokułem i fetą

CIASTO:

NADZIENIE:

  • 80 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek)
  • ulubiona przyprawa do pizzy
  • sól
  • kopiasta łyżka tartego parmezanu
  • 15 dag ugotowanego al dente brokuła
  • 4 duże plastry suszonego pomidora z zalewy
  • 20 dag sera feta (dałam oryginalną)

DODATKOWO:

  • jajko do posmarowania wierzchu bułeczek

Sposób przygotowania:

Pizze ślimaczki z brokułem i fetą

1.

Pizze ślimaczki z brokułem i fetą
Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Drożdże rozetrzeć w dużym kubku z cukrem, łyżeczką mąki i 1/4 leniej wody, odstawić do wyrośnięcia.

2.

Pizze ślimaczki z brokułem i fetą
Do mąki dodać sól, jajko, resztę wody i zaczyn.

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać oliwę, jajko, wyrośnięty zaczyn i pozostałą letnią wodę.

3.

Pizze ślimaczki z brokułem i fetą
Ciasto odstawione w ciepłe miejsce powinno co najmniej podwoić objętość.

Zarobić ciasto i wyrabiać je ok. 10 minut (u mnie robotem). Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.

4.

Pizze ślimaczki z brokułem i fetą
Rozwałkowane na prostokąt ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, posypać przyprawami i parmezanem.

Brokuł pokroić na mniejsze kawałki.

Plastry pomidora i fetę osączyć z zalewy, pokroić w kostkę.

Wyrośnięte ciasto odgazować, krótko przerobić i podsypując mąką rozwałkować na prostokąt ok. 40x50 cm.

Na cieście rozsmarować koncentrat pomidorowy, posypać solą, przyprawą do pizzy i parmezanem.

5.

Pizze ślimaczki z brokułem i fetą
Na cieście rozłożyć pozostałe składniki nadzienia.

Na cieście równomiernie rozłożyć kawałki brokuła, kostki pomidora i fety.

6.

Pizze ślimaczki z brokułem i fetą
Ciasto z nadzieniem zwinąć w roladę.

Ciasto delikatnie zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku, pokroić w poprzek na 12 kawałków.

7.

Pizze ślimaczki z brokułem i fetą
Kawałki ułożyć w blaszce.

Kawałki ułożyć w równych odległościach w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

8.

Pizze ślimaczki z brokułem i fetą
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem.

Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżeczką wody.

9.

Pizze ślimaczki z brokułem i fetą
Upieczone bułeczki.

Piec ok. 25-30 minut. Wyjąć z blaszki i zajadać na ciepło lub pozostawić do ostygnięcia. Na zimno również nieźle smakują.

Tagi:

danie pizza