Sposób przygotowania:
Pizze ślimaczki z brokułem i fetą1.
Drożdże rozetrzeć w dużym kubku z cukrem, łyżeczką mąki i 1/4 leniej wody, odstawić do wyrośnięcia.
2.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać oliwę, jajko, wyrośnięty zaczyn i pozostałą letnią wodę.
3.
Zarobić ciasto i wyrabiać je ok. 10 minut (u mnie robotem). Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
4.
Brokuł pokroić na mniejsze kawałki.
Plastry pomidora i fetę osączyć z zalewy, pokroić w kostkę.
Wyrośnięte ciasto odgazować, krótko przerobić i podsypując mąką rozwałkować na prostokąt ok. 40x50 cm.
Na cieście rozsmarować koncentrat pomidorowy, posypać solą, przyprawą do pizzy i parmezanem.
5.
Na cieście równomiernie rozłożyć kawałki brokuła, kostki pomidora i fety.
6.
Ciasto delikatnie zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku, pokroić w poprzek na 12 kawałków.
7.
Kawałki ułożyć w równych odległościach w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
8.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżeczką wody.
9.
Piec ok. 25-30 minut. Wyjąć z blaszki i zajadać na ciepło lub pozostawić do ostygnięcia. Na zimno również nieźle smakują.
ciasteczka
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki
skuter5