agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Galareta wiperzowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

przepyszna galareta wieprzowa, bardzo prosty przepis

Galareta wiperzowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Galareta wiperzowa

 

 

Sposób przygotowania:

Galareta wiperzowa
golonkę dokładnie czyścimy, opłukujemy i wkładamy do dużego garnka z wrzącą woda. wody tyle aby pokrywała mięso.
dodajemy warzywa oraz wszystkie przyprawy. calość gotujemy na wolnym ogniu ok 4 godzin lub do miękkości golonki.

mięso wyjmujemy z wywaru, pozostawiamy do ostygnięcia, nastepnie rozdrabniamy. wywar klarujemy i dodajemy żelatyne. 1 łyżka na ok 1 l wywaru.
kawałki mięsa układamy w salaterkach i zalewamy.
pozostawiamy do ostygnięcia. przekładamy do lodówki na min 2 godziny.

Smacznego:)
Galareta wiperzowa
przed podaniem ściągamy z wierzchu tłuszczyk i polewamy octem