Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Wieprzowa galareta z natką pietruszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna domowa wieprzowa galareta - szybko znika na każdym domowym przyjęciu

Wieprzowa galareta z natką pietruszki

Składniki:

Wieprzowa galareta z natką pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowa galareta z natką pietruszki
Do dużego garnka przekładamy nóżki, golonkę oraz mięso, zalewamy wodą (wszystko powinno być przykryte) i zagotowujemy, ściągamy szumowinę, dodajemy obrane warzywa oraz ziele angielskie, liść laurowy i około 2 łyżeczki soli - wszystko gotujemy na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem do momentu aż mięso będzie odchodzić od kości, a nóżki całkowicie się rozgotują, wówczas odcedzamy do garnka wywar który będzie bardzo żelatynowaty, nóżki obieramy, golonko kroimy drobno razem z mięsem, całość siekamy nożem, powstały wywar doprawiamy solą i pieprzem - wywar ma być mocno słony, lubiącym maggi polecam dosmaczyć tą przyprawą, natkę pietruszki siekamy, przekładamy na dno silikonowej formy do babki, nakładamy mięso i zalewamy wywarem, odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.