eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1567]

Pieczony łosoś Eli faszerowany grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gruby płat łososia podzieliłam na porcje,nacięłam środki i wypełniłam przesmażonymi z cebulą grzybami suszonymi. Całość zapiekłam w piekarniku. Pycha.

Pieczony łosoś Eli faszerowany grzybami

Składniki:

Pieczony łosoś Eli faszerowany grzybami

ryba

  • 600 g grubego płata łososia atlantyckiego

farsz

dodatki

Sposób przygotowania:

Pieczony łosoś Eli faszerowany grzybami

przygotowanie farszu

Pieczony łosoś Eli faszerowany grzybami
Usmażyć ugotowane grzyby i pokrojoną cebulę.

Suszone podgrzybki zalać gorącą wodą i zostawić na noc. Namoczone grzyby gotować w wodzie w której się moczyły, aż będą miękkie. Grzyby odcedzić ( wywar wykorzystać do zupy ), ostudzić i pokroić. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, dodać grzyby, cebulę, doprawić solą, pieprzem i usmażyć.

przygotowanie łososia

Pieczony łosoś Eli faszerowany grzybami
Opłukanego i osuszonego łososia pokroić na sześć części.

Z łososia zeskrobać łuski. opłukać rybę pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Płat łososia pokroić na sześć części.

faszerowanie łososia

Pieczony łosoś Eli faszerowany grzybami
W środku naciąć łososia i nafaszerować grzybami z cebulą.

Kawałki łososia naciąć wzdłuż przez środek. Do powstałego otworu nałożyć usmażone grzyby z cebulą. Kawałki łososia natrzeć pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb.

pieczenie łososia

Pieczony łosoś Eli faszerowany grzybami
Na łososiu położyć wiórki masła i zapiec.

Faszerowanego łososia przełożyć na posmarowaną olejem blachę. Na rybie położyć wiórki masła. blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut.

Smacznego!