Sposób przygotowania:
Pieczony łosoś Eli faszerowany grzybamiprzygotowanie farszu
Suszone podgrzybki zalać gorącą wodą i zostawić na noc. Namoczone grzyby gotować w wodzie w której się moczyły, aż będą miękkie. Grzyby odcedzić ( wywar wykorzystać do zupy ), ostudzić i pokroić. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, dodać grzyby, cebulę, doprawić solą, pieprzem i usmażyć.
przygotowanie łososia
Z łososia zeskrobać łuski. opłukać rybę pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Płat łososia pokroić na sześć części.
faszerowanie łososia
Kawałki łososia naciąć wzdłuż przez środek. Do powstałego otworu nałożyć usmażone grzyby z cebulą. Kawałki łososia natrzeć pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb.
pieczenie łososia
Faszerowanego łososia przełożyć na posmarowaną olejem blachę. Na rybie położyć wiórki masła. blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut.
Smacznego!
gusia1000