eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zapiekany mintaj Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam zapiekankę z panierowanym i usmażonym mintajem, pieczarkami z cebulą, keczupem i serem.

Zapiekany mintaj Eli

Składniki:

Zapiekany mintaj Eli

ryby

pieczarki

pozostałe składniki

  • 300 g pikantnego keczupu
  • 150 g sera gouda

Sposób przygotowania:

Zapiekany mintaj Eli

przygotowanie ryby

Zapiekany mintaj Eli
Oprószyć mintaja pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb.

Mintaja odmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Dwie cebule obrać z łupinek i pokroić w krążki. obłożyć rybę plastrami cebuli i włożyć do lodówki na noc. Rano wyjąć mintaja z cebuli i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rybę oprószyć pieprzem cytrynowym i przyprawę do ryb. Rybę panierować w jajku i bułce tartej.

przygotowanie ryby cd

Zapiekany mintaj Eli
Usmażonego mintaja przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć mintaja z obu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego.

przygotowanie pieczarek

Zapiekany mintaj Eli
Oczyszczone pieczarki pokroić. Małe w plasterki, większe w pół plasterki.

Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Większe pieczarki pokroić w pół plasterki.

przygotowanie pieczarek cd

Zapiekany mintaj Eli
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie pieczarek cd

Zapiekany mintaj Eli

Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki i cebulę. Całość oprószyć solą,pieprzem i usmażyć. Gotowe pieczarki rozłożyć na rybie.

przygotowanie zapiekanki

Zapiekany mintaj Eli

Na pieczarkach rozsmarować keczup.

przygotowanie zapiekanki cd

Zapiekany mintaj Eli

Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać zapiekankę. Naczynie z rybą włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać aż ser się lekko zrumieni. Zapiekankę można podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!