Sposób przygotowania:
Zapiekany mintaj Eliprzygotowanie ryby
Mintaja odmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Dwie cebule obrać z łupinek i pokroić w krążki. obłożyć rybę plastrami cebuli i włożyć do lodówki na noc. Rano wyjąć mintaja z cebuli i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rybę oprószyć pieprzem cytrynowym i przyprawę do ryb. Rybę panierować w jajku i bułce tartej.
przygotowanie ryby cd
Na patelni rozgrzać olej i smażyć mintaja z obu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego.
przygotowanie pieczarek
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Większe pieczarki pokroić w pół plasterki.
przygotowanie pieczarek cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie pieczarek cd
Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki i cebulę. Całość oprószyć solą,pieprzem i usmażyć. Gotowe pieczarki rozłożyć na rybie.
przygotowanie zapiekanki
Na pieczarkach rozsmarować keczup.
przygotowanie zapiekanki cd
Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać zapiekankę. Naczynie z rybą włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać aż ser się lekko zrumieni. Zapiekankę można podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!
gusia1000