eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zapiekanka Eli z mintajem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam zapiekankę ze smażonego mintaja z pieczarkami i cebulą. Całość zalałam śmietaną kremówką z jajkami.

Zapiekanka Eli z mintajem

Składniki:

Zapiekanka Eli z mintajem

ryba

pieczarki

masa śmietanowo jajeczna

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Zapiekanka Eli z mintajem

przygotowanie ryby

Zapiekanka Eli z mintajem
Oprószyć mintaja pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb.

Mintaja odmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Dwie cebule obrać z łupinek i pokroić w krążki. obłożyć rybę plastrami cebuli i włożyć do lodówki na noc. Rano wyjąć mintaja z cebuli i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rybę oprószyć pieprzem cytrynowym i przyprawę do ryb.

przygotowanie ryby cd

Zapiekanka Eli z mintajem
Przyprawioną rybę moczyć w rozbełtanym jajku.

Jajko rozbełtać i moczyć w nim mintaja.

przygotowanie ryby cd

Zapiekanka Eli z mintajem
Panierować w bułce tartej wyjęte z jajka filety.

Na talerz wysypać bułkę tartą. Wyjęte z jajka filety panierować z obu stron w bułce tartej.

przygotowanie ryby cd

Zapiekanka Eli z mintajem
Usmażone filety mintaja przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć mintaja z obu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego.

przygotowanie pieczarek

Zapiekanka Eli z mintajem

Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki i cebulę. Całość oprószyć solą,pieprzem i usmażyć. Gotowe pieczarki rozłożyć na rybie.

przygotowanie masy jajeczno śmietanowej

Zapiekanka Eli z mintajem

Jajka wybijać pojedynczo do kubka i przelewać do garnka. Jajka dokładnie rozbełtać.

przygotowanie masy jajeczno śmietanowej cd

Zapiekanka Eli z mintajem

Do jajek wlać śmietanę kremówkę. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

przygotowanie zapiekanki

Zapiekanka Eli z mintajem

Zapiekankę zalać masą jajeczno śmietanową.

przygotowanie zapiekanki cd

Zapiekanka Eli z mintajem

Ser gouda zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać zapiekankę. Naczynie z rybą włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać około 30 minut, aż ser się lekko zrumieni. Zapiekankę można podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego!