Sposób przygotowania:
Zapiekanka Eli z mintajemprzygotowanie ryby
Mintaja odmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Dwie cebule obrać z łupinek i pokroić w krążki. obłożyć rybę plastrami cebuli i włożyć do lodówki na noc. Rano wyjąć mintaja z cebuli i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rybę oprószyć pieprzem cytrynowym i przyprawę do ryb.
przygotowanie ryby cd
Jajko rozbełtać i moczyć w nim mintaja.
przygotowanie ryby cd
Na talerz wysypać bułkę tartą. Wyjęte z jajka filety panierować z obu stron w bułce tartej.
przygotowanie ryby cd
Na patelni rozgrzać olej i smażyć mintaja z obu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego.
przygotowanie pieczarek
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki i cebulę. Całość oprószyć solą,pieprzem i usmażyć. Gotowe pieczarki rozłożyć na rybie.
przygotowanie masy jajeczno śmietanowej
Jajka wybijać pojedynczo do kubka i przelewać do garnka. Jajka dokładnie rozbełtać.
przygotowanie masy jajeczno śmietanowej cd
Do jajek wlać śmietanę kremówkę. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
przygotowanie zapiekanki
Zapiekankę zalać masą jajeczno śmietanową.
przygotowanie zapiekanki cd
Ser gouda zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać zapiekankę. Naczynie z rybą włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać około 30 minut, aż ser się lekko zrumieni. Zapiekankę można podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
gusia1000