czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Wieprzowina duszona z fasolą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczny i sycący posiłek na ciepło.

Wieprzowina duszona z fasolą

Składniki:

Wieprzowina duszona z fasolą

 

  • 1/2 kg karkówki wieprzowej bez kości,
  • 1/2 kg szynki wp bez kości,
  • 500 g fasoli Jaś,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 330 ml soku pomidorowego,
  • 1/2 kostki mięsnej,
  • duża cebula,
  • 1/2 szkl. oleju,
  • łyżeczka mąki.

Sposób przygotowania:

Wieprzowina duszona z fasolą
Fasolę zalać wodą i moczyć całą noc. Drugiego dnia ją zagotować. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebule obrać z łupin i posiekać w półtalarki, podsmażyć na odrobinie oleju. Doprawić do smaku. Dodać sok pomidorowy, kostkę mięsną oraz fasolę razem z wodą. Dusić na małym ogniu ok. 1,5 godz, od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby podlewając wodą. Na koniec zagęścić mąką rozmieszaną z wodą.