choineczka04

choineczka04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

wieprzowina duszona z imbirem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszny sposób na wieprzowinę po chińsku

wieprzowina duszona z imbirem

Składniki:

wieprzowina duszona z imbirem

 

  • 1kg szynki surowej wieprzowej
  • 2 łyżki oleju
  • 4 szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki wódki wyborowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego korzenia imbiru
  • 1 łyżka posiekanej cebuli

Sposób przygotowania:

wieprzowina duszona z imbirem
Mięso pokrajać w kostkę o boku 3cm. Każda z kostek powinna mieć skórę i słoninę. Olej wlać do garnka o grubym dnie, rozgrzać, włożyć mięso. Smażyć 4-5 minut. Dodać wódkę, sos sojowy, cukier, imbir, cebulę, wlać wrzącą wodę, gotować przez 2 min, zebrać szumowiny, zmniejszyć płomień, garnek przykryć, dusić 1,5 godz utrzymując bardzo mały ogień. Podczas duszenia mięso kilkakrotnie przewracać drewnianą łyżką. Mięso i sos przełożyć najlepiej do gorącej wazy.