jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 483]

Placki ziemniaczane z jarmużem i natką pietruszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placki ziemniaczane ja uwielbiam z dodatkiem różnych warzyw. Często przygotowując je dodaje takie warzywa, które mam w lodówce.

Placki ziemniaczane z jarmużem i natką pietruszki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placki ziemniaczane z jarmużem i natką pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z jarmużem i natką pietruszki
Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce lub robotem. Dodajemy jajko, mąkę, przyprawy, pokrojony jarmuż obrany z grubszych łodyg oraz pokrojoną natkę i szczypiorek wcześniej umyte.

Mieszamy wszystko, przyprawiamy do smaku i smażymy na oleju rzepakowym z obu stron. Usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy aby trochę ociekły z tłuszczu.

Podajemy ciepłe.
Placki ziemniaczane z jarmużem i natką pietruszki
Ziemniaki obieramy i płuczemy,jeżeli mamy większe to kroimy na pół
Placki ziemniaczane z jarmużem i natką pietruszki
Następnie scieramy na drobnej tarce lub robotem
Placki ziemniaczane z jarmużem i natką pietruszki
Dodajemy przyprawy , jajko, mąkę i paprykę ostrą
Placki ziemniaczane z jarmużem i natką pietruszki
Dodajemy jarmuż pokrojony, szczypiorek i natkę pietruszki
Placki ziemniaczane z jarmużem i natką pietruszki
Smażymy na rozgrzanej patelni na oleju z obu stron.