agusol

agusol

Szef Kuchni
[Przepisów: 21]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Gulasz z warzywami Hortex w meksykańskim stylu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gulasz możemy przygotować z wieprzowiny lub wołowiny, każda opcja jest dobra.Dodatek warzyw sprawia że jest delikatniejszy i nie trzeba go już zagęszczać mąką. Doskonałe danie obiadowe.

Gulasz z warzywami  Hortex w meksykańskim stylu

Składniki:

Gulasz z warzywami Hortex w meksykańskim stylu

 

  • 1 kg szynki wieprzowej ( jeśli ktoś woli może być wołowina)
  • 1 op włoszczyzny paski Hortex
  • 2 papryki np. czerwone
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ litra wywaru warzywnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminu
  • Sól
  • Świeża kolendra

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z warzywami Hortex w meksykańskim stylu
Mięso z szynki kroimy w kostkę, i nacieramy marynatą zrobioną z oliwy, octu balsamiczne go, zmiażdżonego czosnku, drobno pokrojonej papryczki chili oraz w wszystkich przypraw oprócz świeżej kolendry. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Zamarynowane mięso porcjami smażymy na patelni na rumiany kolor, przekładamy do garnka, podlewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do miękkości tj. ok. 1 godziny. Jak mięso jest już prawie miękkie dodajemy włoszczyznę paski Hortex, koncentrat pomidorowy oraz paprykę pokrojoną w paski i dalej gotujemy ok. 15 minut, na końcu dodajemy odsączoną kukurydzę, doprawiamy do smaku jeśli jest to konieczne. Gulasz podajemy z ryżem posypany świeżą kolendrą lub ewentualnie natką pietruszki.