Sposób przygotowania:
Risotto z wieprzowiną i włoszczyzną
Wieprzowinę przesmażyć na suchej patelni, aby się ścięła i zmieniła kolor. Przełożyć do szerokiego sporego rondla teflonowego, w którym będzie duszone risotto.
Dowolnie rozdrobnioną włoszczyznę (pokrojoną w paseczki, grubo utartą lub posiekaną malakserem), pokrojoną zieloną i czerwoną paprykę oraz namoczone i pokrojone chińskie grzyby mun zeszklić na patelni po mięsie z niewielkim dodatkiem oliwy, po czym przełożyć do rondla z mięsem.
Ryż przesmażyć na patelni z olejem i przełożyć do mięsa z warzywami i grzybami, dolać wodę, dodać przyprawy i wymieszać - dusić do miękkości, na minimalnym płomieniu, pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn.
Gotowe risotto doprawić do smaku świeżym masłem oraz pieprzem i płynną przyprawą do potraw.
Podawać z sosem tzatziki, jogurtowo-czosnkowym lub jogurtem greckim.
Dowolnie rozdrobnioną włoszczyznę (pokrojoną w paseczki, grubo utartą lub posiekaną malakserem), pokrojoną zieloną i czerwoną paprykę oraz namoczone i pokrojone chińskie grzyby mun zeszklić na patelni po mięsie z niewielkim dodatkiem oliwy, po czym przełożyć do rondla z mięsem.
Ryż przesmażyć na patelni z olejem i przełożyć do mięsa z warzywami i grzybami, dolać wodę, dodać przyprawy i wymieszać - dusić do miękkości, na minimalnym płomieniu, pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn.
Gotowe risotto doprawić do smaku świeżym masłem oraz pieprzem i płynną przyprawą do potraw.
Podawać z sosem tzatziki, jogurtowo-czosnkowym lub jogurtem greckim.
Justi2401