Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Risotto z wieprzowiną i włoszczyzną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Risotto przygotowane bez długiego stania nad garnkiem i cierpliwego podlewania ryżu rosołem. Przez to nie jest zbytnio pracochłonna.

Risotto z wieprzowiną i włoszczyzną Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Risotto z wieprzowiną i włoszczyzną

 

Sposób przygotowania:

Risotto z wieprzowiną i włoszczyzną
Wieprzowinę przesmażyć na suchej patelni, aby się ścięła i zmieniła kolor. Przełożyć do szerokiego sporego rondla teflonowego, w którym będzie duszone risotto.

Dowolnie rozdrobnioną włoszczyznę (pokrojoną w paseczki, grubo utartą lub posiekaną malakserem), pokrojoną zieloną i czerwoną paprykę oraz namoczone i pokrojone chińskie grzyby mun zeszklić na patelni po mięsie z niewielkim dodatkiem oliwy, po czym przełożyć do rondla z mięsem.

Ryż przesmażyć na patelni z olejem i przełożyć do mięsa z warzywami i grzybami, dolać wodę, dodać przyprawy i wymieszać - dusić do miękkości, na minimalnym płomieniu, pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn.

Gotowe risotto doprawić do smaku świeżym masłem oraz pieprzem i płynną przyprawą do potraw.

Podawać z sosem tzatziki, jogurtowo-czosnkowym lub jogurtem greckim.
Risotto z wierzowiną i włoszczyzną
Zmieloną wieprzowinę przesmażyć na suchej patelni ceramicznej lub teflonowej.
Risotto z wierzowiną i włoszczyzną
Na patelni po mięsie zeszklić rozdrobnioną łoszczyznę, paprykę i grzybki mun.
Risotto z wierzowiną i włoszczyzną
Na patelni po warzywarz przesmażyć ryż, aż zmieni kolor.
Risotto z wierzowiną i włoszczyzną
Skłądniki doprawić, zalać wodą i dusić do miękkości.
Risotto z wierzowiną i włoszczyzną
Gotowe risotto podawać samodzielnie lub z sosem tzatziki.