peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 224]

Wieprzowina w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjny obiad - mięso w sosie z dodatkiem aromatycznych grzybów. To danie każdy kojarzy z rodzinnych obiadów, ale czy każdy robił samodzielnie?

Wieprzowina w sosie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wieprzowina w sosie

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina w sosie
Grzyby zalewamy wrzątkiem. Gdy zmiękną odcedzamy i siekamy. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na około 1 cm plastry. Przygotowane plastry oprószamy solą, pieprzem, przyprawami i dokładnie obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju obsmażamy z obu stron (w wysokim rondlu).

Do obsmażonego mięsa dodajemy obrane i posiekane szalotki - podsmażamy do zeszklenia. Dolewamy niewielką ilość wody - tak aby pokryła mięso.

Dorzucamy listki laurowe, ziele angielskie, rozmaryn, posiekane grzyby, zioła dalmatyńskie. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając - około 45 minut.

W razie potrzeby dosalamy. Podajemy z kaszami lub ziemniakami polanymi sosem i ulubioną surówką.  



Wieprzowina w sosie
Wieprzowina w sosie - w czasie gotowania

Tagi:

danie mięso