Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Wieprzowina w sosie śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smakowity gulasz z wieprzowiny w sosie śliwkowym

Wieprzowina w sosie śliwkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wieprzowina w sosie śliwkowym

 

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego (dowolne)
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 gram suszonych śliwek
  • sok z pół pomarańczy
  • skórka z pół pomarańczy
  • 1 kromka razowego chleba
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa do smażenia
  • natka pietruszki
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Wieprzowina w sosie śliwkowym
Mięso umyć,osuszyć i pokroić w dużą kostkę i usmażyć na brązowy kolor.Cebulę i czosnek obrać ,posiekać dodać do mięsa i zeszklić. Podlać gorącą wodą aby mięso było zakryte. Dodać sok i skórkę pomarańczową oraz pokrojone suszone śliwki.Posolić, popieprzyć i dusić do miękkości(ok. 30-40 minut).Pod koniec gotowania dodać pokruszoną kromkę chleba, aby zagęścić sos. Migdały uprażyć na suchej patelni na lekko brązowy kolorek i posypać uprażonymi płatkami danie.
Wieprzowina w sosie śliwkowym
Etap 1