Kobi1704

Kobi1704

Kucharz
[Przepisów: 13]

Polędwiczka na grzybowej kaszy gryczanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatna polędwiczka smażona na aromatycznej grzybowej kaszy gryczanej jest wspaniałą, prostą propozycja na ciekawy obiad. Z sosem pomidorowym Madziarów lub ketchupem smakuje wyjątkowo. Polecam !

Polędwiczka na grzybowej kaszy gryczanej

Składniki:

Polędwiczka na grzybowej kaszy gryczanej

 

  • Polędwica wołowa 10 dag
  • Kasza gryczana – ½ torebki
  • Grzyby suszone – 6 szt
  • Cebula – ½ szt
  • Sól, pieprz
  • Sos sojowy
  • Ketchup , sos Madziarów

Sposób przygotowania:

Polędwiczka na grzybowej kaszy gryczanej
Grzyby suszone moczyć w około 1 l zimnej wody (przez około 30 min). Następnie ugotować na średnim ogniu przez około 20-25 minut. Odcedzić grzyby - wywar zostawić (do ugotowania kaszy gryczanej).

Polędwicę wołową pokroić na plasterki (im cieńsze tym delikatniejsze), oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać mięso z sosem sojowym i odstawić na około 15 minut.

Po 15 minutach usmażyć. Kasze gryczaną ugotować w wywarze grzybowym (przez około 15 min tak, żeby nie była rozgotowana).

Na patelni podsmażyć cebulkę z grzybami, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Na wierzchu położyć polędwiczki.

Podawać z sosem pomidorowym.  

Tagi:

danie