Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Wieprzowina w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dobre i do ziemniaków z wody i do klusek, zwłaszcza śląskich.

Wieprzowina w sosie koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieprzowina w sosie koperkowym

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina w sosie koperkowym
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry. Olej mocno rozgrzewamy, podsmażamy na nim mięso z obu stron. Podlewamy wodą, dodajemy kostkę mięsną oraz ziela angielskie i liście laurowe. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Mąkę mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody, wlewamy do powstałego sosu. Gotujemy razem, doprawiamy kucharkiem i pieprzem. Dodajemy umyty i posiekany koperek. Dusimy razem ok . 2 minut. Podajemy z ziemniakami lub kluskami i zestawem surówek.
Wieprzowina w sosie koperkowym
Pokrojone w plastry mięso z obu stron podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Wieprzowina w sosie koperkowym
Podlać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i kostkę mięsną.
Wieprzowina w sosie koperkowym
Dusić do miękkości, zagęścić mąką wymieszaną z wodą, doprawić.
Wieprzowina w sosie koperkowym
Koperek umyć, posiekać, dodać do sosu, dusić razem 2 minuty.

Tagi:

mięso