Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Wieprzowina w sosie śmietanowo-porowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Do tego przepisu najlepiej wybrać mięso od szynki.

Wieprzowina w sosie śmietanowo-porowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieprzowina w sosie śmietanowo-porowym

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina w sosie śmietanowo-porowym
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Podlać wodą. Pora umyć, pokroić w krążki. Dodać do wywaru, dusić pod przykryciem do miękkości. Przyprawić. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać trochę wywaru, ponownie wymieszać. Wlać do sosu, zagotować. Doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami i surówką.
Wieprzowina w sosie śmietanowo-porowym
Pokrojone w kostkę mięso podsmażamy na oleju.
Wieprzowina w sosie śmietanowo-porowym
Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem.
Wieprzowina w sosie śmietanowo-porowym
Pora kroimy w krążki i dodajemy do sosu.
Wieprzowina w sosie śmietanowo-porowym
Zaprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną wywaru.