Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 866]

Wieprzowina z marchewką i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Długo duszona wieprzowa łopatka z marchewką i groszkiem to smaczne danie również dla dzieci

Wieprzowina z marchewką i groszkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wieprzowina z marchewką i groszkiem

 

  • 50 dag łopatki bez kości
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego
  • 2 szklanki bulionu
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Wieprzowina z marchewką i groszkiem
Łopatkę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni. Dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę, podlać bulionem. Wszystko dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Marchewka powinna się prawie rozpaść. Pod koniec dodać groszek i dusić jeszcze 10 min. Zagęścić wszystko śmietaną wymieszaną z mąką. Jeżeli to ma być wersja dla dzieci to można z zagęszczania zrezygnować. Podawać z ryżem. Smacznego!
Wieprzowina z marchewką i groszkiem
Do podsmażonego mięsa dodać startą marchewką.
Wieprzowina z marchewką i groszkiem
Pod koniec duszenia dodać groszek konserwowy.