Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Wieprzowy gulasz a'la węgierski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Duszone, mięso z dodatkami to wspaniały dodatek do ryżu lub ziemniaków.

Wieprzowy gulasz a'la węgierski

Składniki:

Wieprzowy gulasz a'la węgierski

 

  • koncentrat pomidorowy - 1,5 łyżki
  • słonina lub boczek - 7-8 dag
  • baleron gotowany lub szynka - 8 -10 dag
  • ogórki konserwowe - 4 szt
  • mięso od szynki bez kości - 60 dag
  • cebula - 35 dag
  • liść laurowy - 1 szt
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • posiekana natka pietruszki - 6 łyżek
  • czosnek - 6 ząbków
  • smalec - 7 dag
  • lub olej

Sposób przygotowania:

Wieprzowy gulasz a'la węgierski
Słoninę lub boczek oczyścić, pokroić drobno i stopić na małym płomieniu gazu. Cebule obrać, umyć i pokroić w piórka, dodać do wysmażonej słoniny i lekko podrumienić. Mięso umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paseczki, dołożyć do cebuli, wymieszać dodać smalec lub olej, posolić. Dusić wszystko na małym płomieniu do miękkości. Baleron lub szynkę pokroić w paseczki,ogórki posiekać, czosnek posiekać i rozetrzeć z solą. Przygotowane składniki łącznie z koncentratem pomidorowym dodać do mięsa i dusić razem jeszcze kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i ew. cukrem do smaku. Gotową potrawę wyłożyć na salaterkę, posypać posiekaną natką i podawać gorące z ryżem na sypko, z ziemniakami z wody z dodatkiem surówek.