Sposób przygotowania:
Wieprzowy gulasz a'la węgierski
Słoninę lub boczek oczyścić, pokroić drobno i stopić na małym płomieniu gazu. Cebule obrać, umyć i pokroić w piórka, dodać do wysmażonej słoniny i lekko podrumienić. Mięso umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paseczki, dołożyć do cebuli, wymieszać dodać smalec lub olej, posolić. Dusić wszystko na małym płomieniu do miękkości. Baleron lub szynkę pokroić w paseczki,ogórki posiekać, czosnek posiekać i rozetrzeć z solą. Przygotowane składniki łącznie z koncentratem pomidorowym dodać do mięsa i dusić razem jeszcze kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i ew. cukrem do smaku. Gotową potrawę wyłożyć na salaterkę, posypać posiekaną natką i podawać gorące z ryżem na sypko, z ziemniakami z wody z dodatkiem surówek.
A.B.