Sposób przygotowania:
Moj domowy gyros wieprzowy.
Kroje wieprzowine w cienkie paski i mieszam je z musztarda / 1czubata lyzeczka /. Do miseczki wlewam olej, dodaje przecisniety czosnek, oregano, papryke, przyprawe gyros, lekko sole , pieprze i mieszam.Wkladam paski miesa z musztarda i po wymieszaniu odstawiam na 2-3 godzinki. Papryke kroje w krotkie cienkie paski a cebule w cienkie talatki. Dobrze nagrzewam patelnie z jedna lyzka oleju , wkladam miesko i smaze bez przykrycia. Kiedy mieso zacznie puszczac sok - dodaje papryke i smaze dalej od czasu do czasu mieszajac. Jak wszystko zacznie sie przypiekac - wyjmuje na talerz i na wierzch ukladam plasterki surowej cebuli.Jako dodatek - obowiazkowo porzadna lyzka sosu tzatziki . Danko podaje z jakas suroweczka i podpieczona bagietka np. czosnkowa. Robie je przewaznie na kolacje bo po takim jedzonku wszyscy " ziejemy" czosnkiem z cebula :))
luna
kinga
Chupnięta
moli
eli_555